Στέγνωσε από ρευστότητα η αγορά στη Μεσσηνία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Στέγνωσε από ρευστότητα η αγορά στη Μεσσηνία

AGORA 17
Την επιτακτική ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους λιανικού εμπορίου και εστίασης, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο «Θάρρος» επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής.
Όπως μας έλεγαν: «Τα τελευταία τρία χρόνια, από την ένταξη στο Μνημόνιο και μετά, οι “στρόφιγγες” του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν κλείσει ερμητικά, στεγνώνοντας κυριολεκτικά την αγορά και την κοινωνία από ρευστότητα.
Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνονται περαιτέρω τα -ήδη μεγάλα- προβλήματα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ενώ πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να βάλουν “λουκέτο” υπό το βάρος των αυξημένων υποχρεώσεων και της εξοντωτικής φορολογίας».
Ενισχύουν, δε, το επιχείρημά τους, σημειώνοντας ότι παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία καταλήγει στην εκτίμηση ότι κατά το 2014 χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν και περισσότεροι από 85.000 απασχολούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στην ανεργία.
«Από τις επιχειρήσεις, εκτιμούμε, βάσει των στατιστικών τάσεων που εμφανίζονται και στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η πλειοψηφία αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, όπου φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.
Οι επιχειρήσεις και των δύο κλάδων αντιμετωπίζουν, σε πολλαπλάσιο βαθμό, τα προβλήματα που προκαλούνται από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και σχετίζονται με τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και τη παράλληλη μείωση του κύκλου εργασιών, τη μη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αύξηση του ανταγωνισμού, την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (άμεσων και έμμεσων) κ.ά.
Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ της εστίασης σε 13% μπορεί να ήταν ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου, εντούτοις από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη οικονομική τους βιωσιμότητα.
Προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον και στο συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, επιβάλλεται να επενδύσουν στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων, στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών πωλήσεων και στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διοίκησης που θα τους επιτρέψει να “διαφοροποιήσουν” τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και να επεκταθούν σε νέες στοχευμένες αγορές», τόνισαν.
Δυστυχώς, όμως κατά τα τελευταία χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ υπήρξε μια στάση αποκλεισμού των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης από οποιοδήποτε καθεστώς ενίσχυσης.
«Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητή η σημασία και η ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών των δύο κλάδων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, με την απόδοση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, αλλά και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας με τη διασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Άλλωστε, δε θα μπορούσε κάποιος από τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού να θεωρηθεί ανταγωνιστικός σε περίπτωση απουσίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και της εστίασης», μας είπαν χαρακτηριστικά.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα ένα ανάλογο πρόγραμμα για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εστίασης. Φαίνεται, δε, ότι αυτό θα έβγαινε στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες του 2013, αλλά η κυβέρνηση προκειμένου να το ενισχύσει περισσότερο, αναμένεται να το ανακοινώσει το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here