ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων

Σε χρόνο-ρεκόρ γίνονται πλέον οι κατασχέσεις καταθέσεων με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Οι εφορίες Ηλιούπολης, Κηφισιάς, ΦΑΕ Πειραιά και Α΄Αθηνών, που μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του e-κατασχετηρίου, έχουν εκδώσει μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου, περισσότερα από διακόσια ηλεκτρονικά κατασχετήρια.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πλήρης εφαρμογή του μέτρου από όλες τις ΔΟΥ και τα τελωνεία αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου. Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης έχουν δημιουργηθεί δύο κόμβοι. Ενας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (κόμβος ΥΟ), μέσω του οποίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης και ένας στην εταιρεία «Τειρεσίας Α.Ε.», η οποία διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.
Η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης υποβάλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας Τειρεσίας, ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται.
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αν υπάρχουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη τότε η τράπεζα έχει υποχρέωση να τα αποδώσει στο Δημόσιο μέσα σε δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τους εφοριακούς που στέλνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, το πρώτο βήμα γίνεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με την προσωπική κάρτα του πιστοποιημένου ελεγκτή, η οποία λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπογραφή.

«Τειρεσίας»
Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο ελεγκτής ενημερώνεται απευθείας από το δικαστικό τμήμα της εφορίας για τους οφειλέτες της αρμοδιότητάς του και αφού επιλέξει, αποστέλλει την εντολή κατάσχεσης στον «Τειρεσία», ο οποίος εντοπίζει τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών μέσω των ΑΦΜ τους. Αμέσως μόλις λάβουν το σχετικό σήμα, οι τράπεζες κατάσχουν το ποσό και απαντούν στην εφορία. Όλη η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα, ενώ σε όλα τα βήματα υπάρχει επίβλεψη από τη ΓΓΠΣ, που δεν παρεμβαίνει αλλά λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τυχόν αυθαιρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίε,ς μέσα στο 2013 έγιναν 40.000 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ πρώτοι στη «μαύρη» λίστα του 2014 είναι όσοι χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι μικροί οφειλέτες προστατεύονται τόσο από την αύξηση του γενικού ακατάσχετου στα 500 ευρώ όσο και από την αύξηση του ακατάσχετου μισθών - συντάξεων στα 1.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here