ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Ώρα ευθύνης για άμεση προστασία της Natura από την οικοπεδοποίηση!
● Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΠΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ
● ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

ΚΡΙΣΙΜΗ και ιστορική η αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, η οποία προκλήθηκε, μετά από αίτηση 18 δημοτικών συμβούλων (πλειοψηφία του Σώματος) απ’ όλες τις παρατάξεις με θέμα την υπεύθυνη ενημέρωση από το δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου για τα συμβαίνοντα στην περιοχή της Ελαίας-Αγιαννάκη από την εταιρεία «Νέος Κότινος ΑΕ» και τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως έχει κατατεθεί στην Πολεοδομία, είναι σύμφωνη με το πνεύμα προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Η ευρεία πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων, ανταποκρινόμενη στη βούληση τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής προεξοφλεί μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και θα ξεδιπλωθούν οι πτυχές της υπόθεσης που έρχεται από το παρελθόν.
Στη συνεδρίαση έχει κληθεί και η εταιρεία να παρουσιάσει το σχέδιό της γιατί μέχρι τώρα το μόνο που ισχυρίζεται ότι έχει πράξει, είναι η υποβολή αιτήσεων στην Πολεοδομία για την έκδοση 2-3 αδειών, ενώ έχει υποβάλει σχέδιο κατάτμησης, που αμφισβητεί επιστημονικά και ουσιαστικά, της περιοχής  για την κατασκευή με όρους εκτός σχεδίου δόμησης 43 εξοχικών κατοικιών προς πώληση. Δηλαδή είναι σαφές ότι μιλάμε για επιχείρηση οικοπεδοποίησης και real estate σε μια προστατευόμενη περιοχή Natura. Μάλιστα η εταιρεία «Νέος Κότινος ΑΕ» σε πρόσφατη απάντησή της σε ερωτήματα της «Φ» ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητά της στην περιοχή είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους. Είναι όμως έτσι; Λέει την αλήθεια η εταιρεία;
Σαφώς και δεν λέει την αλήθεια και τη διαψεύδουν τα γεγονότα. Συγκεκριμένα:
● Της έχουν υποβληθεί δύο πρόστιμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
● Έχουν διαπιστωθεί αυθαιρεσίας και έχουν υποβληθεί πρόστιμα μετά από αυτοψίες της Πολεοδομίας Τριφυλίας.
● Έχει επιληφθεί των παραβάσεων και αυθαιρεσιών η Δικαιοσύνη.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ;
Με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου υπ’ αρ. πρωτ. 7684/11-6-12 και 10.580/3-8-12 επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 31.000 ευρώ γιατί πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία «Νέος Κότινος ΑΕ» εργασίας οδοποιίας, χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτών και καθώς οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν εντός περιοχής που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με κωδικό GR 2550005 και ονομασία «Θινές Κυπαρισσίας-Νεοχώρι-Κυπαρισσία».
● Επίσης, «επειδή από τις εργασίες οδοποιίας στις απολήξεις (προς την θάλασσα) και των πέντε (συνολικά) συγκεκριμένων οδών, από τις συγκεκριμένες εργασίες οδοποιίας διαπιστώθηκαν επεμβάσεις στο τμήμα αμμοθινών, που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250 * Θίνες των παραλιών με juniperus spp) και συγκεκριμένα επιπέδωση – στο ύψος των οδών, κατάληψη των αμμοθινών σε πλάτος ίδιο με την εκάστοτε οδό και διακοπή της συνέχειας αυτών».
Και όμως η εταιρεία στην πρόσφατη απάντησή της κάνει λόγο ότι τα σχετικά με την ισοπέδωση αμμοθινών αποτελούν «συκοφαντικό ισχυρισμό». Λέτε να ζητήσουν και τα ρέστα από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη;
Η ΑΥΤΟΨΙΑ
ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
Στην έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας (26-4-2011) αναφέρεται ότι υπήρξαν εκσκαφές και χαλικοστρώσεις για τη δημιουργία 4 δρόμων από δασική οδό προς ακτή ανάμεσα στην παραλία του Αγιαννάκη και της Ελαίας, σε αποπερατωμένο στάδιο.
Αυτή η δραστηριότητα της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» είναι αυθαίρετη και το πρόστιμο αυθαιρέτου καθορίζεται στα 1.591,15 ευρώ και ο υπολογισμός του προστίμου διατήρησης του αυθαιρέτου στα 795,58 ευρώ.
Όπως προκύπτει από «σκαρίφημα-οδοιπορικό» οι παρεμβάσεις είναι επάνω στην αμμοθινώδη περιοχή στον πυρήνα της Natura και έχουν γίνει χαλικοστρώσεις με ποταμίσιο αμμοχάλικο και σπαστό πατημένο με κύλινδρο. (βλέπε σκαρίφημα)
Για τις αυθαιρεσίες και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ είχαμε και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ζητήσει να σταματήσει κάθε οικοδομικής μορφής παρέμβαση και αλλοίωση της περιοχής.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
Με τις αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιβάλλει:
1. Την άμεση αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας και την ενημέρωση της αρμόδιας Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου και του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών για τις δικές τους ενέργειες στο πλαίσιο του Π.Δ. 148/2009 για την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας.
2. Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3937/2011, για προστασία της περιοχής με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ώστε να πραγματοποιηθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης και των δραστηριοτήτων μέσα στην συγκεκριμένη περιοχή και να συσταθεί ο αρμόδιος φορέα για την διαχείριση αυτής.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here