Με στημένη δημοπρασία αγόρασε ο Κανελλάκης 180 στρέμματα άμμο! - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Με στημένη δημοπρασία αγόρασε ο Κανελλάκης 180 στρέμματα άμμο!

ΕΠΕΙΔΗ στην υπόθεση της Ελαίας έχει τεθεί από πολλές πλευρές και το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής 180 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 1953 στον τότε σταβλάρχη του βασιλιά, Γεώργιο Κανελλάκη, ο οποίος στη συνέχεια το αυγάτισε κατά το δοκούν μέχρι τα 700, κατ’ άλλους 800 έως 1.100 στρέμματα και μετά από πολλές περιπέτειες και «βιομηχανία» δικαστηρίων για την οποία πολλά έχουν λεχθεί κατά καιρούς και έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερα.
● Επειδή η εταιρεία Παππά, που κατέχει 306 στρέμματα, θεωρεί το ιδιοκτησιακό θέμα λελυμένο και αρνείται κάθε συζήτηση, επικαλούμενη το «δεδικασμένο».
● Επειδή το θέμα του ιδιοκτησιακού τίθεται πλέον και επισήμως στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θαν. Πετράκου, φέρνουμε σήμερα στο φως μια μαρτυρία-ντοκουμέντο του αείμνηστου Κων. Παπαδάμη, η οποία καταγράφεται στο βιβλίο, του αειμνήστου Διον Πιτταρά «Ελαία-Ο κόσμος της και το περιβάλλον της» σελ. 30, που εκδόθηκε το 2001. Πρόκειται για μια συνέντευξη την οποία έλαβε τον Οκτώβριο του 2000 ο Διον. Πιτταράς από τον 100χρονο τότε Κων. Παπαδάμη σε τρεις δόσεις, όπως αναφέρει ο ίδιος. Στην πρώτη επίσκεψη στο σπίτι του Κων. Παπαδάμη, συνοδεύαμε τον Διον. Πιτταρά, ο υπογράφων και ο τότε νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος.
Η  ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα για την Ελαία και τη διαδρομή της στην ιστορία. Όμως ο αξέχαστος Διον. Πιτταράς, που ως πρόεδρος του Συλλόγου «Αρκαδιά» και επί 10 χρόνια εκδότης της «Τριφυλιακής Εστίας» είχε ζήσει την «υπόθεση Κανελλάκη», επιστρατεύοντας και το… δημοσιογραφικό του δαιμόνιο ρώτησε τον Κων. Παπαδάμη: «Με την υπόθεση των κτημάτων του Κανελλάκη, τον Γιώργη Κανελλάκη, τον ήξερες προσωπικά; Ήταν κοντά στο Βασιλιά;». Και ιδού η αποκαλυπτική απάντηση αλλά και ο σχετικός διάλογος Παπαδάμη-Πιτταρά: «- Τον ήξερα. Είχα βάλει κι εγώ την ουρά μου. Ήρθε ο ίδιος μια μέρα και βρήκε εμένα και το Γιάννη Σταθόπουλο. Λέει: την τάδε μέρα βγαίνει ο άμμος στη δημοπρασία, ε, φίλο τον είχα και λοιπά, (σ.σ. το «λοιπά» πάει στο ότι ο Γ. Κανελλάκης ήταν στρατηγός κοντά στο βασιλιά). Θα ‘ρθείτε λέει να βοηθήσετε κι εσείς. Να «χτυπήσετε» κι εσείς ως αγοραστές. Μας έδωσε από 1.000 δραχμές να καταβάλουμε εκεί όταν θα γινόταν η δημοπρασία ως εγγύηση. Είπε ένας 15 εκατομμύρια, 15 μισό ο άλλος, 16 αυτός, παρατηθήκαμε εμείς. Υπό όρους το πήρε -δεν εξεπλήρωσε τους όρους. (Σ.σ. Είναι μια τρομερή υπόθεση που ξεπερνάει τα όρια της αρπαγής εθνικής έκτασης -εκατοντάδες στρέμματα άμμου σ’ έναν υπασπιστή βασιλιά! Σε δίκη βγήκε κερδισμένος. Ε, μπάρμπα-Κώστα, γερολεβέντη, ας ήταν «να μην έβανες την ουρά σου», όπως είπες).
● Πότε έγινε αυτό; - Το 1953, πιστεύω. Αμμουδιά ήτανε. Αυτός είχε πάει στην Αίγυπτο κι είχε δει κείθε, τότε κατά την κατοχή. Και είδε την αμμουδιά και την αγόρασε. Αλλά έκαμε αρχή να πουλάει. Εκεί και τον σταμάτησαν. Είχε μετρήσει 800 μέτρα -στρέμματα. Κι είχε καταφέρει να πουν ότι η λέξη «περίπου» ισχύει για τα 800 στρέμματα από τα 180 περίπου. «Ισχύει» λέει «να είναι και 800». Τον ανέτρεψε όμως ο Μπαλτάς, εκεί. Και του τα πήρε. Κι αυτός περιορίστηκε στα 180 (στρέμματα)». Ας έρθουν ακόμη και… 100 και 1000 ακόμη δικαστήρια με τις όποιες αποφάσεις τους να αμφισβητήσουν αυτή τη μαρτυρία, η οποία άλλωστε μπορεί να διασταυρωθεί με τα πρακτικά της δημοπρασίας του 1953 (εφ’ όσον υπάρχουν), αλλά και να συγκρουστούν με την πραγματικότητα, την κοινή λογική, την τοπική κοινωνία και το προστατευόμενο από την Κοινοτική (δυστυχώς πλημμελώς ακόμη και από την Ελληνική) νομοθεσία ξεχωριστό οικοσύστημα της Ελαίας. Ότι δηλαδή αυτός ο «άμμος» είναι καλλιεργήσιμη έκταση ή οικόπεδο για real estate και ότι τάχα η οικοπεδοποίηση και πώλησή τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής!
Σ’ αυτή τη χώρα θα πρέπει, επιτέλους, να μπει κάποτε μια τάξη και ν’ ανοίξουν πολλοί φάκελοι, όπως και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έστω να μάθουμε πως και από ποιους λεηλατήθηκαν και καταπατήθηκαν δημόσιες εκτάσεις, δάση και παραλίες! Και πολλές εκτάσεις, ιδιαίτερα οι προστατευόμενες και οι αμμοθινώδεις, όπως η συγκεκριμένη στην Ελαία να επιστρέψουν στο δημόσιο. Γιατί οι αμμουδιές και οι παραλίες ανήκουν σ’ όλους τους πολίτες και όχι σε εκλεκτούς και ημέτερους για κερδοσκοπία! ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here