ΟΙ “χαμένοι” από την μείωση της προκαταβολής φόρου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

ΟΙ “χαμένοι” από την μείωση της προκαταβολής φόρου

Όσοι βγήκαν “αλώβητοι” από την κρίση πανδημίας (δηλαδή όσοι διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους) θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021. Όσοι όμως  κατέγραψαν έστω και 5% πτώση στον κύκλο εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020  δικαιούνται έκπτωση από 30% και άνω, στην προκαταβολή φόρου. Οι “μεγάλοι κερδισμένοι” από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά 35% όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής.
Επί της ουσίας, επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ φαρμακεία, courrier κλπ που “δούλεψαν” τους μήνες της έξαρσης του κορωνοϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Στον αντίποδα, μικρότερη θα είναι η προκαταβολή για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που παρέμενε στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο.
Κι αυτό θα συνέβαινε επειδή οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να καταβάλουν τα ποσά αυτά άμεσα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί ξαφνικά με την κρίση του κορωνοϊού, και θα αναγκάζονταν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους στα 2 έτη επιλέγοντας να τα ρυθμίσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το 2021 το Δημόσιο θα υποχρεωνόταν να πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις αυτές, αφού, λόγω των τεράστιων οικονομικών ζημιών που υφίστανται ήδη από φέτος, οι περισσότερες δεν θα εμφανίσουν κέρδη στη χρήση του 2020 και έτσι δεν θα βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος για τη χρήση αυτή, με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους, οπότε ολόκληρο το ποσό της βεβαιωθείσας από το 2020 προκαταβολής φόρου θα έπρεπε να επιστραφεί στις επιχειρήσεις αυτές από το Δημόσιο!
Σύμφωνα, τώρα, με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου  μειώνεται ως εξής:
·         Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15% η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%
·         Για πτώση τζίρου 15,1%-25% η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%
·         Για πτώση τζίρου  25,1%-35% το ποσοστό της μείωσης  φτάνει στο 70%
·         Για πτώση τζίρου άνω του 35% η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here