Οκτώβριο οι τελικές ανακοινώσεις για τα αναδρομικά - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Οκτώβριο οι τελικές ανακοινώσεις για τα αναδρομικά

Η αβεβαιότητα για αυξημένες δαπάνες που θα απαιτηθούν στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και της ανεργίας (ειδικά των νέων) φαίνεται πως καθυστερεί τις ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Σχετικές «δηλώσεις προθέσεων» είχε προαναγγελθεί ότι θα υπάρξουν και αναμένονταν ήδη για την εβδομάδα που πέρασε.
Στην κυβέρνηση λένε «το γοργόν και χάριν έχει» για να δοθούν τα αναδρομικά σε λίγες δόσεις και από το 2020 ακόμα. Η εγρήγορση, όμως, που επιβάλλει η συνεχής όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και η συντηρητική γραμμή του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας και την ανάγκη νέων μέτρων στήριξης, μεταθέτει τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις  στους επόμενους μήνες, έως Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021 που θα υποβληθεί στη Βουλή και τις Βρυξέλλες.
«Μόνο και μόνον τα αναδρομικά από τις αποφάσεις του ΣΤΕ για ένα 11μηνο στις κύριες συντάξεις μπορεί να κοστίζουν όσο 2-3 φρεγάτες ή μιας μοίρας αεροσκαφώνF-35» έλεγαν με νόημα αρμόδιοι επιτελείς, ενώ θύμιζαν ότι θα χρειαστούν συνεχώς και νέα μέτρα για την ανεργία των νέων που βαθαίνει λόγω της κρίσης στον Τουρισμό.
Είναι όμως απλά η κορυφή του παγόβουνου, η επίμαχη δικαστική απόφαση για τα κρυφά χρέη (αντί πλεονασμάτων) προς τους συνταξιούχους, τα οποία δεν θα υπήρχαν εάν από τον Μάιο του 2015 ήδη (όταν δεν ίσχυε καν Μνημόνιο στη χώρα) το ελληνικό Δημόσιο είχε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ (2287, 2288, 2289, 2290/2015) και καταργούσε τις κρατήσεις, που τώρα διεκδικούνται αναδρομικώς.
Για παράδειγμα, από τον περασμένο Φεβρουάριο ήδη έχει εκδικαστεί και αναμένεται να εκδοθεί ανάλογη απόφαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για 1,2 εκατομμύρια  ασφαλισμένους του Δημοσίου. Τα Τμήματα ΕΣ μάλιστα (και αντίθετα από την απόφαση του ΣτΕ που αφορά συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέως) έχουν κρίνει επιπλέον ως αντισυνταγματική και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αλλά και αναδρομικά που καλύπτουν μέχρι και το 2019 (δηλαδή πολλαπλάσιο κόστος από όσα για το 11μηνο 6/2015-5/2016).
Και όχι μόνον αυτό…. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής (19/7/2020) έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021 έπονται άλλες δικαστικές αποφάσεις που έχουν αχθεί από το ΕΣ στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο τέλη σχετικά επίσης με ζητήματα του ν. 4093, ενώ  τον Οκτώβριο ήδη αναμένεται και πιλοτική «πρότυπη» δίκη στο Α΄Τμήμα του ΣτΕ για τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και των δώρων (13η -14η σύνταξη) σε τυφλούς.
Οι προσφυγές τους βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και στο Σύνταγμα για λόγους ισότητος. Υποστηρίζουν ότι έπρεπε να εξαιρεθούν τα Ατομα με Αναπηρίες, όπως εξαιρέθηκαν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με Αναπηρία άνω του 80% (ν.4111/2013).
www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here