Ρεύμα από σκουπίδια με νέες μεθόδους πυρόλυσης - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ρεύμα από σκουπίδια με νέες μεθόδους πυρόλυσης

Την κινητοποίηση ισχυρών ομίλων της χώρας από τους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και της βιομηχανίας προκαλεί ο νέος εθνικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και τη διαχείριση των αποβλήτων που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
από το www.newmoney.gr
Τ ο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και να θεσμοθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, βάζει ως κυρίαρχο στόχο τη μείωση των αστικών απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή στο 10% έως το 2030, από 80% που είναι σήμερα, προβλέποντας τη δημιουργία 3 έως 4 εργοστασίων ενεργειακής αξιοποίησης με πρώτη ύλη τα σκουπίδια. Οι μονάδες αυτές θα αποτελέσουν τμήμα ενός μεγάλου δικτύου υποδομών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, με κυρίαρχες επιλογές τη διαλογή στην πηγή, την οικιακή κομποστοποίηση, τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και σύμμεικτων αποβλήτων.
Στις μονάδες αυτές θα γίνεται παραγωγή ενέργειας από καύση δευτερογενών καυσίμων (SRF/RDF) και του υπολείμματος που θα παράγουν τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες κοινοτικές απαιτήσεις, ώστε να μειωθεί δραστικά η ταφή και να κλείσουν όλες οι χωματερές μέχρι τις αρχές του 2021. Επιπλέον, τα εναλλακτικά καύσιμα βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ενεργοβόρο βιομηχανία (π.χ. την τσιμεντοβιομηχανία), αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Το κυβερνητικό σχέδιο προσδιορίζει ενδεικτικά τις περιοχές όπου θα χωροθετηθούν οι μονάδες, και συγκεκριμένα: στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, στην Περιφέρεια Κρήτης, στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.
Με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, η ομαδοποίηση των περιφερειών έχει βασιστεί τόσο στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όσο και στην ανάγκη για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και γεωγραφικής εγγύτητας. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, με πρωτοβουλία του ΦΟΔΣΑ, υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία της «Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων».
Το σχέδιο, το οποίο εμφανίζεται να έχει υποβληθεί στα συναρμόδια υπουργεία, προβλέπει τη συνεργασία και των πέντε περιφερειών που συνδέονται με το οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων μέσα από συντονισμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποίησης ΑΠΕ κ.ά. Αντίστοιχα, υπό εξέταση είναι η μονάδα της Κρήτης να υποδεχτεί και τα υπολείμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here