ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΩΣ ΤΟ 2100 - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΩΣ ΤΟ 2100

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι γεννήσεις ανά την υφήλιο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αυτό θα έχει κατακλυσμιαία επίπτωση στις κοινωνίες. Κατακρημνίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας έως το τέλος του αιώνα. Η μεγάλη πτώση στις γεννήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το 2100.

Γεννήσεις: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.

Γεννήσεις: 23 χώρες στο “κόκκινο”

Μάλιστα, 23 χώρες – ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία – αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100. Κάποιες άλλες θα “γεράσουν” δραματικά, καθώς για κάθε νεογέννητο θα αντιστοιχεί ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

Γεννήσεις: Πώς υπολογίζεται o δείκτης

Ο δείκτης γονιμότητας –ο μέσος όρος παιδιών που φέρνει στη ζωή μία γυναίκα- βρίσκεται σε πτώση. Όταν ο δείκτης αυτός πέσει κάτω από το 2,1 περίπου, το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται.
Το 1950 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας ήταν 4,7: δηλαδή μία γυναίκα έφερνε σε ζωή 4.7 παιδιά κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) το 2017 και σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, αυτός αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100. Βάσει των προβολών τους, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί το 2064 στα 9,7 δισεκατομμύρια, προτού πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντικό εύρημα, καθώς ο πλανήτης φαίνεται να μεταβαίνει σε μία φυσική πληθυσμιακή μείωση.

Γεννήσεις – Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο;

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια.
Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.
Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.

Γεννήσεις: Τι γίνεται με την Αφρική

Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 791 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο καθηγητής Ιμπραήμ Αμπουμπακάρ από το University College London (UCL) λέει στο BBC: Αν αυτές οι προβλέψεις βγουν επαληθευτούν έστω και κατά το ήμισυ, η μετανάστευση θα γίνει ανάγκη και όχι επιλογή για όλα τα έθνη.
“Για να επιτύχουμε, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε θεμελιωδώς τις παγκόσμιες πολιτικές”.
“Η κατανομή των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει ή θα μαραζώσει”, καταλήγει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βασική αιτία είναι η μετάβαση όλο και περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, καθώς η μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη.
Υπό αυτήν την έννοια, η μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι δείγμα προόδου των κοινωνιών.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here