Συνεχίζεται η διαδικτυακή διαβούλευση για το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021 – 2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Συνεχίζεται η διαδικτυακή διαβούλευση για το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021 – 2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 


Στις αρχαιολογικές εργασίες στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τ. Γκιολής

Posted: 04 Feb 2021 11:56 AM PST

Το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Παναγιώτα Κασίμη, καθώς και από στελέχη των υπηρεσιών της Π.Ε. Κορινθίας και της ΕΦΑΚ.

Επί τόπου, ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία του έργου για τη στερέωση και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα των Κεγχρεών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύει οικονομικά τις ανασκαφές, όπως και την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή της, διατηρώντας άριστη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά την υποστήριξη του σημαντικού έργου που αυτό επιτελεί. Ας σημειωθεί ότι μόνο στην Κορινθία βρίσκονται σε εξέλιξη 5 έργα πολιτισμού, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό 6.248.600 ευρώ.

Καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Posted: 04 Feb 2021 11:53 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.070.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 4 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (covid-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.002 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.974 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71,9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5.903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.473 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 36 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.208.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 7, στην Π.Ε. Αρκαδίας 4, στην Π.Ε. Κορινθίας 20, στην Π.Ε. Λακωνίας 3 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 2.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 4 του μήνα, οι νοσηλευόμενοι covid-19 στην Περιφέρεια ήταν συνολικά 61 (οι 7 εκ των οποίων σε ΜΕΘ). Αναλυτικά, ανά Γενικό Νοσοκομείο, οι νοσηλευόμενοι ήταν, Γ.Ν. Αργους 5, Γ.Ν. Ναυπλίου 1, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 12, Γ.Ν. Κορίνθου 14 (5 σε ΜΕΘ), Γ.Ν. Σπάρτης 10, Γ.Ν. Καλαμάτας 19 (2 σε ΜΕΘ).

Σημαντικά ζητήματα του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συζήτησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με τον υπΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Posted: 04 Feb 2021 11:52 AM PST

Μακρά και δημιουργική χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Στη σύσκεψη -παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου και των γενικών γραμματέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα- τέθηκε, αρχικά, από τον περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, αλλά και στην Κορινθία.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός στον περιφερειάρχη, είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει κατεύθυνση να υπάρξει θετική αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ

Στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας του πρωθυπουργού, σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση, έχει ήδη φύγει θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πορτοκαλιών ναβαλίνας και μανταρινιών κλημεντίνας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά, είτε από ασθένειες όσον αφορά τα μανταρίνια, είτε από αδυναμία διάθεσης όσον αφορά τα πορτοκάλια.

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, και το θέμα της κοινωνικής απόσυρσης πορτοκαλιών και μανταρινιών για κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων κ.α. Ωστόσο, ο υπουργός του μετέφερε ότι αυτό θα πρέπει προηγουμένως οι οργανώσεις παραγωγών να στείλουν σχετικές εισηγήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που θα επιμεληθεί η Π.Ε. Αργολίδας όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.

Εξ άλλου, όσον αφορά τα λεμόνια στην Κορινθία, για τα οποία υπάρχουν επίσης προβλήματα διάθεσης, αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην εισαγωγή λεμονιών από την Τουρκία με χαμηλές τιμές και στον περιφερειάρχη Π. Νίκα μεταφέρθηκε ότι εφόσον τεκμηριωθεί η ζημιά των παραγωγών, το υπουργείο είναι διαθέσιμο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, έθεσε στον υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, ως πηγή των οποίων το υπουργείο εντοπίζει το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα λυθεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, με τη χρήση φωτοβολταϊκών ενδεχομένως.

Ο υπουργός, πάντως, μετέφερε στον Π. Νίκα ότι το υπουργείο του αναμένει ιδέες και προτάσεις από την πλευρά και της Περιφέρειας για την καλύτερη αναδιοργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τις οποίες ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει.

 

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ Κ.Α.

Στη σημερινή συνάντηση, επίσης, συμφωνήθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου θα γίνει συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στο θέμα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η συνάντηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, παρουσία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και του αρμόδιου για θέματα εγγείων βελτιώσεων αντιπεριφερειάρχη.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα τον υπουργό σχετικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, στη συνέχεια, δράσεων για τη συγκράτηση των ομβρίων, με μικρές λιμνοδεξαμενές. Ο υπουργός, δήλωσε ο περιφερειάρχης, συμφώνησε στον σχεδιασμό αυτόν, λέγοντας ότι τέτοια μικρά έργα θα πρέπει να γίνουν από τις Περιφέρειες.

Ενημέρωση επίσης είχε ο υπουργός από τον περιφερειάρχη και για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τη λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο, του Δήμου Μεσσήνης, στη Μεσσηνία.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και ορισμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο υπουργός δήλωσε στον περιφερειάρχη ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου του για να υπάρξει νομική τακτοποίηση.

Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι το υπουργείο συναινεί απολύτως στην χρήση της λίμνης Τάκα ως υδατοδρομίου.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ αρχές Μαρτίου για το φυσικό αέριο στη Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 04 Feb 2021 11:50 AM PST

Το θέμα του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το αντικείμενο σύσκεψης η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του υπουργού Κώστα Σκρέκα, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελεχών από τη ΔΕΔΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον πιο πάνω υπουργό.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η θέση πως πλέον δημιουργείται νέα κατάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της διάθεσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, πίστωσης 20.000.000 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Εξ άλλου, στη σημερινή συνάντηση του Π. Νίκα με τον Κ. Σκρέκα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τη συναντίληψη μεταξύ Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Μεγαλόπολης όσον αφορά το ΣΔΑΜ της περιοχής αυτής στη μεταλιγνιτική εποχή, δηλώνοντας παράλληλα τη συμφωνία του να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, στην περιοχή του Λεύκτρου, σε μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της “πράσινης” ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ενημέρωσε τον υπουργό για τα περιβαλλοντικά θέματα που προωθεί η περιφερειακή Αρχή, από το Πολυλίμνιο, μέχρι τις παρόδιες και άλλες φυτεύσεις, αλλά και τις παρεμβάσεις που προετοιμάζει στην περιοχή της Νέδας.

Παράλληλα επισήμανε την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, για την οποία η περιφερειακή Αρχή -μετά και τη συναίνεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εξασφάλισε 15.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση του δικτύου.

Τέλος, έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων και ειδικότερα για το πρόβλημα με τις δεκάδες χωματερές που συνεχίζουν να επισύρουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου θα γίνει σύσκεψη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίοι ήδη προετοιμάζεται το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι απαιτείται συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια για να τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, εν όψει και της οριστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων με την έναρξη υλοποίησης της ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, ζήτησε η αποκατάσταση των χωματερών να γίνει από την Περιφέρεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι “αποτελεί ένα δύσκολο έργο για την επιτυχή έκβαση του οποίου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”.

Συνεχίζεται η διαδικτυακή διαβούλευση για το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021 – 2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 04 Feb 2021 11:48 AM PST

Στο πλαίσιο των διαδικασιών διαβούλευσης και σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περίοδο 2021 – 2027, η Περιφέρεια έχει ενεργοποιήσει από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, στον διαδικτυακό σύνδεσμο http://pelop.espa2127.gr/.

Η ηλεκτρονική διαβούλευση, όπως υπέδειξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα είναι ενεργή μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει αποδελτίωση των απόψεων των συμμετασχόντων.

Οι φορείς και οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο αναλυτικό ερωτηματολόγιο του συνδέσμου, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται εμπεριστατωμένη ενημέρωση επί όλων των επίσημων κειμένων που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση για το πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027.

Γ. Πιτσάκης προς Π. Νίκα, “άριστη η συνεργασία σας με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Posted: 04 Feb 2021 11:45 AM PST

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την άριστη συνεργασία σας με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) υπό την προεδρία μου και να ευχηθώ αυτή να συνεχιστεί και υπό τη νέα προεδρία, προς όφελος του θεσμού και της επιχειρηματικότητας”.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σημειώνει σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο απελθών πρόεδρος του ΠΕΣΠ Γιάννης Παναρίτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, ο οποίος ολοκλήρωσε την ετήσια θητεία του στην προεδρία του εν λόγω Συμβουλίου την οποία αναλαμβάνει ο ομόλογός του στο Επιμελητήριο Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης.

Διαβεβαιώνει δε ότι και από τη νέα του θέση, ως αντιπρόεδρος, “θα συνεχίσω ακούραστα την προσπάθεια για ομαλή λειτουργία του ΠΕΣΠ στο ίδιο κλίμα συνεργασίας, με βάση τις αρχές της ισονομίας και ισοτιμίας και με την απόλυτη στήριξη όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε από κοινού να δρομολογήσουμε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας”.

 

Την επιστολή του Γ. Παναρίτη προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα μπορείτε να δείτε εδώ.

 

*Φωτογραφία αρχείου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει και προωθεί το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών ελέγχων για τη διάγνωση του καρκίνου

Posted: 04 Feb 2021 11:34 AM PST

Δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και της μήτρας διενεργεί στην Κορινθία το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας (ΕΙΟ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την πλήρη στήριξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στους Δήμους Κορινθίων (828 Μαστογραφίες και 626 Τέστ Παπ) και Ξυλοκάστρου (581 Μαστογραφίες και 420 Τέστ Παπ), ενώ αυτό το χρονικό διάστημα, η κινητή μονάδα του ΕΙΟ βρίσκεται στον Δήμο Σικυωνίων, στο Κιάτο, έχοντας διενεργήσει, μέχρι στιγμής, 356 Μαστογραφίες και 272 Τέστ Παπ.

Με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, σήμερα 4 Φεβρουαρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς -με την ιδιότητά του ως εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και ως μέλος του ΕΙΟ- επισκέφθηκε την Π.Ε. Κορινθίας, και συγκεκριμένα τις περιοχές των Δήμων Νεμέας, Βέλου – Βόχας και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, ενημερώνοντας σχετικά με το εν λόγω δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης και γνωστοποιώντας ότι πρόθεση της περιφερειακής Αρχής είναι να επεκταθεί και στις υπόλοιπες 4 Περιφερειακές Ενότητες.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στους πιο πάνω δήμους, ο Αγγ. Χρονάς -τον οποίον συνόδευαν η συνεργάτης της Π.Ε. Κορινθίας Κάτια Γκιολή καθώς και ο διοικητικός διευθυντής του ΕΙΟ Αναστάσιος Μυρίλλας- είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο και τον αντιδήμαρχο Θανάση Καρκώνη, τον δήμαρχο Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο και την αντιδήμαρχο Μαρία Καλλίρη, καθώς και με τον αντιδήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Θανάση Παπαθανασίου.

“Με αφορμή και αυτή την δράση αλλά και λόγω της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου θέλω να επαναλάβω την σημασία της πρόληψης. Δεν πρέπει με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού να αμελούμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Είναι ίσως το λιγότερο, αλλά συνάμα και το σπουδαιότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο εντεταλμένος για θέματα Υγείας περιφερειακός σύμβουλος.

Πρόσκληση συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής στις 08/02/2021 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30 π.μ.

Posted: 04 Feb 2021 06:32 AM PST

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί με ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ στις 08-02-2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30 π.μ.

 

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 6 (ΑΑ)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους

Posted: 04 Feb 2021 03:37 AM PST

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, που έχει οριστεί στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Υγιείας νόσος γαρ γείτων ομότοιχος” (Η υγεία με τη νόσο είναι γείτονες σε μεσοτοιχία, Αισχύλος 525-426 π.Χ.)

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης κατά του καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου, τις θεραπείες και τα μέτρα πρόληψης, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις και οι φορείς υγείας για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου. Πολλές, επίσης, είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τη συγκεκριμένη ημέρα ως φόρος τιμής σε όσους αγωνίζονται να νικήσουν τη νόσο αυτή.

Το 2021 αποτελεί το τρίτο έτος της εκστρατείας «Εγώ Είμαι και θέλω». Η φετινή καμπάνια κατά του καρκίνου δίνει έμφαση στην αξία τού «η ισχύς εν τη ενώσει» και της προσωπικής δέσμευσης για δράση. Καλεί, λοιπόν, την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μια συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Η προέλευση της λέξης «καρκίνος», αποδίδεται στον Ελληνα ιατρό Ιπποκράτη, τον «πατέρα της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά και εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

 

Στατιστικά στοιχεία

Σταθερά αυξητική είναι η πορεία του καρκίνου παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, το 2012 καταγράφηκαν 14 εκατομμύρια νέα νοσήματα, το 2018 18 εκατομμύρια, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 19,3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από τη νόσο αυτή πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο, το 30% των περιστατικών μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών συνηθειών. Επιπλέον, στις αναπτυγμένες χώρες την τελευταία 30ετία έχει μειωθεί το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο κατά 25%.

Οσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, το 2018 διαγνώστηκαν περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 32.000. Ο καρκίνος στη χώρα μας ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων και αποτελεί την 1η αιτία για άτομα ηλικίας 65-74 ετών.

 

Αίτια και αντιμετώπιση

Ο καρκίνος δεν είναι μια νόσος, ούτε έχει μια μόνο αιτία. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου, η κάθε μία από τις οποίες απαιτεί θεραπεία σχεδιασμένη ειδικά για τους ασθενείς με αυτό τον τύπο καρκίνου. Είναι μία νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες. Το 1/3 των θανάτων από την ασθένεια αυτή οφείλεται στο κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ για το 25% των περιπτώσεων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ευθύνονται οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Δυστυχώς, πολλά περιστατικά της νόσου αυτής διαγιγνώσκονται πολύ αργά, ακόμη και σε χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιτυχία της θεραπείας.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν άλλαξει πολλά ως προς την αντιμετώπιση της νόσου. Η προσφορά της γενετικής και της μοριακής βιολογίας στη μελέτη του καρκίνου υπήρξε καθοριστική για την κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης των διαφόρων μορφών καρκίνου. Η χειρουργική, χημειοθεραπευτική και ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου επιδιώκουν την πλήρη ίαση ή την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, ενώ σημαντική θεωρείται και η ψυχοκοινωνική υποστήριξή των ασθενών.

Η χώρα μας, ωστόσο, ανήκει στη μειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης διατίθεται στην αντιμετώπισή του. Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ανεδείχθη στη χώρα μας ότι μόνο το 11% των διαγνώσεων του καρκίνου έγινε κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή, όντας άρρωστος και στο κατώφλι του θανάτου, ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα σύγχρονα υγειονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ηθικά ελλείμματα, τα οποία ενισχύουν τις ενοχές του και δυσχεραίνουν τον αγώνα του. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Η εκδήλωση φαινομένων στιγματισμού εις βάρος των καρκινοπαθών πλήττει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους, αλλά και δοκιμάζει τη συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.

Μόλις χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου και βασικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία. Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό σχέδιο για τον καρκίνο, που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, όπως την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιβίωση, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις μαζί σε έναν κοινό στόχο: να νικηθεί ο καρκίνος. Οπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινάς, «σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας, ο καρκίνος γίνεται κοινή πολιτική, επιχειρησιακή και επιστημονική προτεραιότητα».

Η αντιμετώπιση, επομένως, πρέπει να ξεκινάει από την πρόληψη, να συνεχίζεται με όσο το δυνατόν την πιο έγκαιρη διάγνωση και με την κατάλληλη θεραπεία στους ενδεδειγμένους χρόνους και να ολοκληρώνεται τέλος, με την ανακουφιστική φροντίδα, όταν αυτή είναι απαραίτητη. Ετσι μόνο μπορείς να προσφέρεις χρόνο και κυρίως ποιότητα ζωής σε κάθε ασθενή.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας / Υγειονολόγος, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

 

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

 

Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

 

τηλ. 271 3 610216

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here