Η ενεργειακή μετάβαση σε πράσινα καύσιμα αφορά και την Πελοπόννησο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η ενεργειακή μετάβαση σε πράσινα καύσιμα αφορά και την Πελοπόννησο

 


Στην ημερίδα του ΙΕΝΕ για τα πράσινα καύσιμα συμμετείχε ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, όπου κατά την ομιλία του τόνισε ότι «Ως χώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα» καθώς και πως «Το μέλλον είναι χαραγμένο και αποτελείται από το υδρογόνο και τις μπαταρίες». Υπογράμμισε επίσης ότι «Τα διυλιστήρια θα πρέπει να μηδενίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα», ενώ επισήμανε και το γεγονός ότι «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε επ-εκτατικές ποικιλίες για τις καλλιέργειες που δίνουν τα βιοκαύσιμα».

«Ως χώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς τους εκπροσώπους της πολιτείας, της επιχειρηματικότητας και των ακαδημαϊκών-ερευνητικών ιδρυμάτων, απευθύνοντας χαιρετισμό την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 στην διαδικτυακή ημερίδα με πολλούς και ενδιαφέροντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, του  Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τα πράσινα καύσιμα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΤΕΕ.

 

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πειστείτε εσείς, οι άνθρωποι που ασχολείστε με τις μεταφορές σε κάθε τομέα και παράγετε καύσιμα και ενέργεια, και να επενδύσετε νωρίτερα, παρά αργότερα». Καθώς επίσης ότι «δεν έχουμε περιθώριο αποτυχίας, ούτε καθυστερήσεων. Πρέπει το κράτος να κάνει τη δουλειά του γρήγορα», αναφερόμενος ιδίως στη ρύθμιση και προώθηση των νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.

«Ως παγκόσμια κοινότητα ζούμε τρεις ταυτόχρονους μετασχηματισμούς: τον ενεργειακό, της κυκλικής οικονομίας και της ψηφιοποίησης» είπε ο Γιώργος Στασινός, και πρόσθεσε ότι «η 4η βιομηχανική επανάσταση, το Industry 4.0 όπως λέγεται, δεν αφορά ούτε μόνο τη βιομηχανία ούτε μόνο την ψηφιοποίηση.  Είναι ταυτόχρονα και το πρασίνισμα όλων των παραγωγικών λειτουργιών» τονίζοντας πως:

  • «Συνολικά το μέλλον είναι χαραγμένο και αποτελείται από το υδρογόνο και τις μπαταρίες. Με νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες φυσικά, από ότι έχουμε σήμερα διαθέσιμο. Αλλά η τάση είναι αυτή. Και ειδικά στο υδρογόνο με κυψέλες καυσίμου και ηλεκτροχημική παραγωγή ενέργειας, που προτιμάται από τη θερμική καύση».
  • «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην εισαγωγή του ηλεκτρισμού – στην αποθήκευση, στις μπαταρίες, στην ηλεκτροφόρτιση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιώσιμη κινητικότητα. Αλλά θα παίξει και στην καθιέρωση του υδρογόνου» σημείωσε ο Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας  ότι «ο Λευκός Δράκος της Δυτικής Μακεδονίας, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ελληνικό project ενταγμένο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Hydrogen Europe θα δείξει, πιστεύω, τον δρόμο». Παράλληλα ανέφερε ότι ότι «η απολιγνιτοποίηση, που ήδη τρέχει  είναι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές βήμα, αλλά δεν αρκεί όπως δείχνουν όχι μόνο οι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και οι διεθνείς μελέτες».

Παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες οικονομικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις των αποφάσεων του ΟΗΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο Γιώργος Στασινός επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά  στην πρώτη στην ιστορία επίσημη έκθεση από εθνικό Υπουργείο Οικονομικών, της Μεγάλης Βρετανίας, που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η οποία όπως σημείωσε «ζητά, με βάση τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ως δείκτη πλούτου και ανάπτυξης το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αν δεν ενσωματώνει το περιβαλλοντικό κόστος των κάθε είδους πολιτικών με οικονομικούς όρους». Προσθέτοντας ότι «μιλάμε για τον ένα και μοναδικό κοινά αποδεκτό σε όλον τον κόσμο οικονομικό δείκτη… Ζούμε μια πραγματική αλλαγή σε κάθε τομέα». Αναφερόμενος στο δείκτη Τρίλημμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, που το ΤΕΕ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, ως Εθνική Επιτροπή του WEC, σύμφωνα με τον οποίο οι επιδόσεις της χώρας μας βελτιώνονται αλλά πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε τους εκπροσώπους του τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου να συμμετέχουν ενεργά, μέσω του ΤΕΕ, για να έχουν καλύτερη εικόνα των συνολικών διεργασιών και εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα διυλιστήρια θα πρέπει να μηδενίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

«Τα διυλιστήρια θα πρέπει να μηδενίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση για τις πετρελαϊκές εταιρείες και όσες έχουν διυλιστήρια» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας ότι «παρά τις επενδύσεις στο μεταβατικό διάστημα στα βιοκαύσιμα, ο αυτός ο στόχος που έχει τεθεί είναι συγκεκριμένος για την παραγωγή καυσίμων». Προσθέτοντας για τις εταιρίες του συγκεκριμένου κλάδου ότι «η διαφοροποίηση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, είναι μονόδρομος που ήδη ακολουθούν». Σχετικά ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «όπως δείχνουν οι διεθνείς τάσεις, ότι οι δύο-τρεις βασικές δραστηριότητες που θα επιβιώσουν θα είναι τα  πετροχημικά και η παραγωγή πλαστικών, τα πράσινα συνθετικά καύσιμα και τα βιοκαύσιμα».

Ο ομιλητής σημείωσε ακόμη ότι «οποιοδήποτε υγρό ή αέριο καύσιμο θα πρέπει να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Να μην παράγει ρύπους. Μέχρι το 2050 το αργότερο. Και όπως όλα δείχνουν, στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, σε 30 χρόνια από σήμερα το αργότερο, ΔΕΝ θα καταναλώνουμε ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο. Κανένα ορυκτό καύσιμο που παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Άρα είναι μονόδρομος, αρχικά, τα πράσινα καύσιμα. Και μετέπειτα τα μη-καύσιμα, ίσως. Και η πρώτη εναλλακτική που ήδη χρησιμοποιούμε είναι τα βιοκαύσιμα», σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα «έχει γίνει μεγάλο βήμα, αλλά όχι αρκετό, όπως έχει γίνει, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here