Οι υποχρεώσεις των αγροτών με τα μισθωτήρια γης - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Οι υποχρεώσεις των αγροτών με τα μισθωτήρια γης

 


Σύμφωνα με νέα τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Για τα αγροτεμάχια τα οποία δεν είναι ιδιόκτητα, ο μισθωτής αποδεικνύει την νομιμότητα της χρήση τους με ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, ή συμβολαιογραφικά έγγραφα ή χρησιδάνεια παραχώρησης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ΑΦΜ των ιδιοκτητών, να αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης και να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών.

Η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής αφορά τα μισθωτήρια για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσα από το Taxis Net (να υπενθυμίσω εδώ ότι αυτό ισχύει για ποσά έως 960,00€/ έτος).

Πολλοί ιδιοκτήτες νομίζοντας ότι κοροϊδεύουν το σύστημα, αποφεύγουν να συντάσσουν ηλεκτρονικά συμφωνητικά, σπάζοντας το ίδιο χωράφι σε περισσότερα από ένα συμφωνητικά. Π.χ., έστω ιδιοκτήτης ο οποίος έχει στην κατοχή του αγρό έκτασης  30 στρεμμάτων, τον οποίο εκμισθώνει αντί του ποσού των 50,00€ / στρέμμα ήτοι 1.500,00€. Ο ιδιοκτήτης αυτό είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει το συμφωνητικό του ηλεκτρονικά, αντ’ αυτού όμως συντάσσει με τον μισθωτή δύο συμφωνητικά εκμισθώνοντας στο κάθε συμφωνητικό 15 στρέμματα (15 Χ 50,00€ = 750,00€ < 960,00€ έκαστο συμφωνητικό), αποφεύγοντας την υποχρέωση για ηλεκτρονική υποβολή.

Το πιο αστείο όμως είναι ότι, στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δηλώνουν κανονικά τα μισθώματα στο Ε2 και φορολογούνται για το σύνολο των ενοικίων που εισπράττουν. Άρα θέμα φοροδιαφυγής δεν τίθεται. Για ποιο λόγο άραγε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Να θυμίσω καταρχάς ότι από την 01.01.14 υπήρξε καθολική υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων για τα πάντα από 0,00€, κάτι το οποίο ίσχυσε μόνο για το 2014. Από το 2015 υπήρξε τροποποίηση (ισχύει μέχρι σήμερα), με βάση την οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής ειδικά τα αγροτεμάχια, το μίσθωμα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 960,00€ / έτος.

Εδώ ας μου επιτραπεί να επισημάνω το λάθος που γίνεται και που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει πρόβλημα (αν δεν έχει γίνει το λάθος ήδη) στους μισθωτές των αγροτεμαχίων. Γίνονται ηλεκτρονικά συμφωνητικά και ο ιδιοκτήτης που το συντάσσει, δηλώνει στην εφαρμογή μηνιαίο μίσθωμα για τα χωράφια. Π.χ. έστω αγρός 10 στρεμμάτων Χ 50,00€ / στρέμμα = 500,00€ ετήσιο μίσθωμα.

Προχωρώντας στην ηλεκτρονική υποβολή ο ιδιοκτήτης, στο πεδίο μηνιαίο μίσθωμα δηλώνει 500,00€ / 12 = 47,67€ / μήνα. Επειδή δεν υπάρχει όμως κανείς  που να πληρώνει μίσθωμα στα χωράφια  με το μήνα, συμβαίνει το εξής συνηθισμένο λάθος: ο μισθωτής δηλώνει μίσθωμα 10 στρ. Χ 47,67€ = 476,67€, διότι από συνήθεια λαμβάνει το μηνιαίο μίσθωμα και το πολλαπλασιάζει με το σύνολο των στρεμμάτων που έχει μισθωμένα, χάνοντας έτσι μέρος της δαπάνης των ενοικίων του.

Η αποφυγή της ηλεκτρονικής υποβολής των μισθωτηρίων έχει ακόμη μία παράμετρο: οι ιδιοκτήτες πολλών αγροτεμαχίων έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι  αυτών, είτε είναι σκορπισμένοι στα πέρατα της γης, είτε είναι «σκοτωμένοι» και δεν ανταλλάσσουν ούτε ματιά μεταξύ τους, είτε έχουν προχωρήσει κάποιο εξ αυτών σε αποποίηση κληρονομίας, είτε για ένα σωρό λόγους ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομίας.

Φυσικά είναι γνωστό ότι, όλοι οι κληρονόμοι είναι υποχρεωμένοι από την ημέρα του θανάτου του ιδιοκτήτη και μέχρι την ημερομηνία αποδοχής της κληρονομιάς, να δηλώνουν τα αγροτεμάχια στο Ε9 τους, στο ποσοστό που τους αναλογεί. Κάτι το οποίο φυσικά και ΔΕΝ γίνεται για όλους του προαναφερθέντες λόγους.

Θύματα όλων αυτών των ανωτέρω είναι οι μισθωτές οι οποίοι καλλιεργούν τα αγροτεμάχια αυτά χρόνια, γνώριζαν τον αποβιώσαντα και τηρούνταν μία συμφωνία κυρίων. Και ξαφνικά βρίσκονται  επί ξύλου κρεμάμενοι κινδυνεύοντας να απωλέσουν δικαιώματα εξαιτίας του ότι δεν βρίσκουν άλλα χωράφια να καλλιεργήσουν, ενώ τα προαναφερόμενα αγροτεμάχια τα καλλιεργούν μεν, αλλά δεν μπορούν να τα δηλώσουν στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ γιατί δεν υπάρχουν μισθωτήρια… Ένας κακός χαμός.

Τους τελευταίους μήνες δόθηκε η δυνατότητα να υποβληθούν ηλεκτρονικά, όλα τα συμφωνητικά παλαιοτέρων ετών χωρίς πρόστιμο, ενώ η δυνατότητα αυτή υπάρχει ακόμη και για τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, άσχετα αν υπάρχει ή όχι υποχρέωση.

Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα. Οι νέες δηλώσεις καλλιέργειας ξεκινούν σε λίγες μέρες και θα έχουμε μπροστά μας και πάλι τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία  χρόνια, με τους ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων.

«ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ»

Η δυνατότητα ένταξης στο κανονικό καθεστώς (λόγω επιδοτήσεων και μόνο) παρατείνεται μέχρι τις 31.03.21. Περιμένουμε να δούμε το διαχωρισμό και το ξεκαθάρισμα των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

«ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΦ»

Όσοι είστε αγρότες ειδικού καθεστώτος, πρέπει να προσκομίσετε άμεσα όλα τα τιμολόγια σας του 2020 στο λογιστή σας για να μπορέσει να ετοιμάσει και να υποβάλλει  την ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων έτους 2020. Η προθεσμία τελειώνει σύντομα και όταν τα περιθώρια στενεύουν, έρχονται τα πρόστιμα και είναι κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here