Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-Άγγ. Χρονάς: Προληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-Άγγ. Χρονάς: Προληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 


Στη σημασία της πρόληψης εφιστά την προσοχή όλων μας ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα υγείας, Άγγελος Χρονάς με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου. Υπογραμμίζοντας επίσης την προσπάθεια που γίνεται σε τοπικό επίπεδο με την διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας.

“Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου. Μία μέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει την αξία της Ζωής και της καλής Υγείας και την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας να του προσφέρουμε μία καλή ποιότητα ζωής, όσο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Και αυτό αφορά μεταξύ άλλων στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας, σε σχέση με τη διατροφή, με την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με την αποφυγή του καπνίσματος καθώς και με την άσκηση.

Βασικός είναι όμως και ο ρόλος της πρόληψης, που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης, όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Το έργο των κινητών μονάδων προληπτικών ελέγχων

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την πλήρη στήριξη του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας πραγματοποιεί με τις Κινητές Μονάδες προληπτικούς ελέγχους.

Αυτό το διάστημα Κινητή Μονάδα του ΕΙΟ βρίσκεται στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Δήμο Σικυωνίων (Κιάτο), όπου μέχρι στιγμής έχουν γίνει 356 Μαστογραφίες και 272 Τέστ ΠΑΠ. Το δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης έχει ήδη υλοποιηθεί στο Δήμο Κορινθίων, όπου έγιναν 828 Μαστογραφίες και 626 Τέστ ΠΑΠ και στο Δήμο Ξυλοκάστρου, όπου έγιναν 581 Μαστογραφίες και 420 Τέστ ΠΑΠ.

Σήμερα, με την ιδιότητα του Εντεταλμένου Συμβούλου για Θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως Μέλος του ΕΙΟ βρέθηκα στην Κορινθία και επισκέφτηκα τους Δήμους Νεμέας, (συναντήθηκα με το Δήμαρχο Κώστα Φρούσιο και τον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Καρκώνη),  Βέλου-Βόχας (συναντήθηκα με το Δήμαρχο Αννίβα Παπακυριάκο και την Αντιδήμαρχο Μαρία Καλλίρη) και Λουτρακίου (συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Παπαθανασίου). Στις επισκέψεις μου εκ μέρους της ΠΕ Κορινθίας ήταν η συνεργάτης κα. Κάτια Γκιολή καθώς και ο Διοικητικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας Μυρίλλας Αναστάσιος. Σκοπός των επισκέψεων μου ήταν η οργάνωση των προληπτικών εξετάσεων από το ΕΙΟ στους ανωτέρω Δήμους, ενώ θέλω να ενημερώσω πως στις προθέσεις μας και στο σχεδιασμό μας είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με αφορμή και αυτή την δράση αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου θέλω να επαναλάβω την σημασία της πρόληψης. Δεν πρέπει με αφορμή την Πανδημία του Κορωνοϊού να αμελούμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Είναι ίσως το λιγότερο και συνάμα το σπουδαιότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here